kako lakse i brze uciti

Znanjem do Novca | Tajne Tehnike Kako Brže i Lakše Učiti

Znanje je moć i zato je važno učiti i sticati veštine. U našem školskom sistemu nastavnici obično traže što više naučiti napamet bez potrebe za razumevanjem, što je zastareo sistem a učenje napamet je najgori način učenja, pa je zato u tom slučaju najbolja metoda učenja, početi učiti na vreme i kontinuirano sa dosta ponavljanja a sledeće tehnike će ti pomoći u tome.

mast za

Tajna tehnika kako brže i lakše učiti da dobijaš bolje ocene

Ova tehnika se najbolje pokazala u srednjoj školi. Koristio sam je u zadnje dve godine školovanje, kada sam provalio kako školski sistem radi. Mada verujem da je bilo i drugih đaka koji su to radili samo što su ćutali o tome.

U suštini iskorišćavaš sistem obrazovanja u tvoju korist. Tokom školske godine nastavnici predaju lekcije do tromesečja i kada dođe tromesečje oni i dalje nastavljaju da predaju lekcije ali počinju i da usmeno pitaju. Ako je do tromesečje ispredavano 25 lekcija a do polugodišta još 25 lekcija, znači imaš 50 lekcija do polugodišta.

Pokušaj da naučiš svaku lekciju do tromesečja i kad nastavnik počne da pita ti odmah diži ruku i javi se da odgovaraš. Neplaši se da digneš ruku, sada sistem radi u tvoju korist i uvek ćeš dobiti prolaznu ocenu.

Jer kao prvo imaćeš mnogo manje lekcije da naučiš, drugo posle tromesečja ti ne moraš da učiš nove lekcije ako ne želiš već samo održavaj naučene lekcije i spremaj se za novo ocenjivanje na polugodištu. Na polugodištu imaš 50% šansu da te pita lekciju koju znaš i 50% šanse lekciju koju neznaš.

Probaj sa jednim ili dva predmeta da vidiš razliku i da li ti to odgovara. Pošto školski sistem traži da učiš sve napamet, ti ćeš iskoristiti takav školski sistem kakav jeste da sebi olakšaš život.

Nemoj da prepisuješ i koristiš puškice jer te one zaglupljuju, takođe iskoristi sledeće tehnike koje ćeš čuti i imaćeš prolazne ocene uz mnogo manje truda i rada.

krema za

Fejnmanova čuvena tehnika učenja

Iskoristi Fejnmanovu tehniku koja je dobila ime po slavnom fizičaru Ričardu Fejnmanu koji je i sam učio na taj način a i svoje studente motivisao da na taj način brže i lakše uče.

Tehnike Kako Brže i Lakše Učiti - Feynman

Tehnika se sastoji se od dva dela, u prvom delu par puta pročitaj deo teksta koji želiš da naučiš sve dokle ga sam sebi potpuno nerazjasniš da shvataš i razumeš to što si pročitao. U drugom delu zatvori knjigu, zažmuri i ispred sebe zamisli malo dete i to što si pročitao probaj da mu objasniš na što jednostavniji način.

Ako ne možeš da mu objasniš ili koristiš komplikovane reči to znači da nisi najbolje razumeo gradivo i onda ponovo opet čitaj dok ne shvatiš i razumeš to što čitaš, ovo ponavljaj dok se shvatiš materijal koji učiš i nakon  toga možeš da ga pre preformulišeš da to zvuči malo stručnije i elegantnije.

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

Metoda koja ti pomaže da brže naučiš 100 i više strana

Dok čitaš gradivo, trebaš prestati gledati tekst kako ga oko vidi, znači nema Fiksacije, nema čitanja reč po reč da bi smo shvatili ono što nam tekst želi reći, znači čitaš, razmišljaš i povezuješ tekst u smislenu celini i na papiru zapisuješ sve ono što označiš važno, ono što označava celinu, ono što nam tekst želi reći.

Ovo skraćuje vreme učenja i kada jednom na papiru napraviš tu mapu, neko je zove i mape uma, tu su svi važni pojmovi koji su povezani u smislenu celinu i ti već znaš to gradivo.

mapa uma

Ovo je dobra metoda ako trebaš naučiti 100 i više stranica. Ova tehnika se trenira da bi ti dala rezultate. Takođe u ovom procesu se gube detalji pogotovo ako trebaš da naučiš mnogo pojmova, podela ili latinskih naziva kao u medicini i tu na scenu stupa tehniku nabrajanja i podele.

Srednjoškolac si? Pogledaj, pročitaj, primeni, kako zaraditi sa 12, 14 i 15 godina.

Dve lagane tehnike nabrajanja i podele

Lukus metodu možeš koristiti za pamćenje do 20 pojmova. Odaberi mesto na kome provodiš mnogo vremena na primer tvoju sobu. Potom zamisli sebe kako šetaš kroz sobu i uvek primećuješ iste stvari istim redosledom, kao što su krevet, sto, ormar, tepih.

Zatim zamisli kako na svakom mestu ostavljaš stvari koje treba da zapamtiš, ako na primer za ispit ili kontrolni treba da zapamtiš imena najviših planina na svetu, zamisli kako šetaš po sobi i na krevetu vidiš Mont Everest tako nadleću avioni, zatim nailaziš na Akonkagvu kako skakuće na stolu, potom se okrećeš ka ormaru i vidiš Denali skrivenog u ormaru i na kraju Kilamandžaro se igra na tepihu. Slično možeš da uradiš sa bilo kojim drugim pojmovima.

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

Akronimi i akrostihovi služe za pamćenje pojmova pomoću ključne reči. Akronimi su izmišljene kombinacije slova, pri čemu svako slovo treba da podseti na podelu ili pojam koju trebaš zapamtiti.

Jednostavno izmisli neku reči ili više reči koje će sadržati početna slova te podele, na primer Aktiviranje, Upornost i Intenzitet označava tri glavne komponente motivacije i koristiš akronim AUI da bi se podsetio te podele.

Dok sa druge strane akrostih je izmišljena rečenica u kojoj svako slovo svake reči treba da podseti na podelu ili pojam koji treba zapamtiti u tekstu. 

melem za

Ako treba da naučiš najviše planine na svetu Mont Everest, Akonkagva, Denali i Kilamandžaro onda možeš izmisliti rečenicu, “MEda Akrobata Deli Kolače“, gde svako početno slovo svake reči značava informaciju koju trebaš da zapamtiš.

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

Kontinuirano uči svaki dan. Bolje ti je da svaki dan učiš pola sata nego pred ispit ili kontrolni da učiš po ceo dan i noć. Pokušaj da čitaš sa razumevanjem, da shvatiš to što čitaš, zapisuj beleške jer ti oni mogu pomoći da zapamtiš gradivo, koristi tehniku mape uma.

Nadam se da ćeš imati i dobrog nastavnika, jer je on bitan element u tvom procesu obrazovanja. I pošto većina nastavnika traži da se sve nauči napamet od reči do reči, tu ti ništa ne preostaje nego da ponavljaš više puta gradivo da bi ga lakše naučio napamet.

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments