kako ustedeti struju

Kako Uštedeti Struju i Sačuvati Novac

Ušteda struje u kući ili stanu može značajno doprineti uštedi novca i pozitivnom uticaju na životnu sredinu.

Ovi praktični saveti kada se primenjuju zajedno, mogu značajno smanjiti potrošnju struje i uštedeti vam novac za račun na struju.

Srbija troši tri do četiri puta više električne energije od evropskog proseka. Kada je reč o domaćinstvima, najviše energije se koristi za grejanje, oko 60%, a mnogi građani žive u objektima koji nisu toplotno izolovani, a mnogi nemaju ni fasadu.

Mudrim i organizovanjem korišćenjem uređaja možete da uštedite i do 10% struje, što je na prosečan račun od oko 5.000 dinara, 500 dinara uštede. Sa dodatnim malim ulaganjima ta ušteda može da bude i duplo veća, a sa većim ulaganjima potrošnja može da vam bude upola manja. Imajući u vidu poskupljenje i činjenicu da je zimi potrošnja struje veća, mudro bi bilo primeniti neke od preporuka za uštedu.

Gde se najviše troši, tu se najviše može i uštedeti novac.

Uprkos tome što je struja u Srbiji jeftina, postoje trenuci kada se pokaže znatno skupljom od onoga što piše vašem računu. Razlog toga je što mi, kroz poreze, dotiramo razliku između veleprodajne i maloprodajne cene, a to se posebno pokazalo u situaciji kada smo, zbog problema sa termoenergetskim kapacitetima, zimi uvozili ogromne količine struje koje su zadovoljavale i preko trećine potreba zemlje.

Kako uštedeti struju na bojleru

Električni bojler ubedljivo najviše troši (oko 9% struje), zatim ide šporet, frižider pa klima.
Bojler ne treba da bude uključen sve vreme. Električni bojler je jedan od najvećih potrošača u prosečnom domaćinstvu, oko 15% vaše potrošnje za električnu energiju otpada na ovaj uređaj. Dilema da li on treba stalno da bude uključen ili samo po potrebi, predmet je večitih debata.

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

Četvoročlana porodica može da zagreva vodu tokom noći kada je struja jeftinija s obzirom na to da moderni bojleri održavaju temperaturu relativno stabilnom zahvaljujući izolaciji. Po potrebi mogu ga paliti i tokom dana.
Kamenac koji se taloži na grejaču povećava potrošnju struje i trebalo bi redovno čistiti bojler. Kada je reč o temperaturi, treba ga namestiti na temperaturu do max 60°C.

Jeftinije je tuširati se, nego se kupati u kadi.

Kako uštedeti struju uz pomoć LED sijalica

Zamena običnih sijalica sa LED sijalicama može smanjiti potrošnju struje jer su one energetski efikasnije i proizvode manje toplote.

Velike uštede mogu se ostvariti zamenom običnih sijalica sa užarenim vlaknom sa LED metal-halogenim sijalicama. Ove sijalice troše i do 10 puta manje struje od običnih.

Rezultati analize konsultantske kompanije „Dilojt” navode da gašenjem samo jedne sijalice od 40 vati, domaćinstvo mesečno može da uštedi oko 21 kilovat-sat. Vrlo je jednostavno. Najveće efekte uštede postižemo kada štedimo pri vršnim opterećenjima.

Vršna opterećenja sistema su kada počnemo paliti svetla. To oko 18h i 19h. Tada su vršna opterećenja i tada je zaista svaki megavat dragocen. Cena struje na tržištu je najveća onda kada stanovništvo pali svetla, tada je i uvoz električne energije najskuplji.

krema za

Vršna opterećenja sistema su kada počnemo paliti svetla

Pik je bitan zato što troškovi termoelektrana rastu eksponencijalno. Što je veća proizvodnja u termoelektrani, to je potrebno više energenata da bi se dobila električna energije pa je samim tim skuplji kilovat-časova (megavat-čas).

Upravo je to razlog zašto je noću struja jeftinija, na taj način potrošači se stimulišu da troše za vreme niže proizvodnje kada naši termo kapaciteti nisu opterećeni.

U vremenu pika cena, tj. u vreme kada se ljudi tipično vraćaju sa posla i pale svetla u domu, bilo bi idealno da ne palite veš mašinu i mašinu za suđe, kao ni šporet i druge velike potrošače, bez preke potrebe. Sve što možete da odložite, odložite.

Iako verovatno ne možete da izbegnete uključivanje svetla, ono što možete da uradite jeste da ograničite njihovu potrošnju. LED podna lampa od 12 vati obezbediće vam jednaku količinu svetlosti kao obična sijalica sa žaruljom od 50 vati.

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

Pritisak na elektromrežu pri vršnim opterećenjima, a samim tim i na vaš novčanik, možete smanjiti zamenom običnih sijalica sa žaruljom LED rasvetom koja troši znatno manje energije. Iako takve sijalice koštaju nešto više i te kako su isplative a traju 50 puta duže.

Uštedite struju isključivanjem nepotrebne rasvete

Kada nekoristite prostoriju, isključite svetlo. Mnogi ostavljaju svetla upaljena iako nisu u sobi jer ne žele mrak u kući, dok su drugi lenji. Razmotrite korišćenje senzora pokreta koji automatski pale i gase svetla kada uđete i izađete iz prostorije. Takođe isključiti dekorativnu rasvetu na fasadi kuće.

Ušteda struje na rashladnim uređajima

Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se obezbedio optimum u potrošnji struje. Ako se vaš frižider ili zamrzivač nalazi blizu izvora toplote, premestite ga, jer mu pored peći, radijatora, pa čak i šporeta, potrebno više vremena da postigne adekvatnu radnu temperaturu.

Ukoliko je premeštanje nemoguće, postavljanje pregrade od drvene table, stiropora ili sličnog izolacionog materijala može da reši problem nepotrebne potrošnje struje.

Vrata frižidera ne otvarajte svaki čas i držite ih što kraće otvorenim. Pri stavljanju posuda i činija u frižider, obrišite vodene kapi sa njih i ne skladištite jela koja su još zagrejana.

kako ustedeti struju na bojleru
Kako uštedeti struju na bojleru

Uštede struje u kuhinji

Električni šporet snage između 1000 i 3000 W potroši 1 kilovat-čas struje za 20 do 60 minuta rada. Ukoliko u proseku kuvate svaki dan oko sat i po, to bi iznosilo okvirno 60 kilovat-časova, što je oko 15% potrošnje u prosečnom srpskom domaćinstvu.

Korišćenja ekspres lonca i poklapanja šerpe pri kuvanju, štedi energiju. Pri kuvanju nemojte da koristite posude čije je dno manje od površine ringle. U slučaju da pripremate jelo za kašiku, smanjite temperaturu čim voda proključa.

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

Upravo se u kuhinji krije veliki potencijal za uštede struje. Smanjite korišćenje rerne. Rerna je u Srbiji problem generalno. Svi stave da se malo još zapeče, pa neka stoji još pola sata. A rerna mnogo troši.

Možete smanjiti račun za preko 600 dinara. Vaše uštede mogu biti veće ili manje u zavisnosti od dosadašnje upotrebe rerne.

Kako pri svakom otvaranju rerne spuštate temperaturu za 15°C, trudite se da otvarate rernu samo kada je neophodno.

Isključivanjem rerne 10 minuta pre kraja pečenja možete uštedeti do 20% struje. Takođe, u rerni možete o istom trošku pripremiti više jela.

melem za

Dodatno, nemojte da protraćite toplotnu energiju koja ostaje zarobljena u pećnici nakon upotrebe. Otvorite vrata rerne dok se ne ohladi, što će dogrejati vaš dom. Kada voda proključa, jačinu grejanja treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa. Na ovaj način može se smanjiti i do 60% energije.

Uštede struje sa mašinom za veš i mašinom za suđe

Koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije. Izbegavati sušenje veša u sušilicama, već veš sušiti na vazduhu. Koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedeti značajna količina struje.

Ušteda struje u prostoriji

Preporučene temperature za prostoriju u kojoj se sedi i duže boravi treba da bude od 20 do 21°C. U sobi u kojoj spavate treba da bude 18°C. Za prostorije u kojima dana niko ne boravi treba da je 16°C, a u slučaju dužeg odsustva 10°C.

U toku dana koristiti sunce što više za osvetljenje, kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i navući zavese. Ne pokrivati grejne elemente i uređaje nameštajem ili odećom jer na taj način emituju manje toplote pa se troše više energije da bi se dostigla željena temperatura.

Kako uštedeti struju isključivanjem uređaja

Isključujte električne uređaje kada ih ne koristite. Uređaji u stand-by režimu i dalje troše, pa ih isključite direktno iz utičnice.

To su energetski vampiri koji inače troše malo struje, ali pošto rade 24 sata, potroše dosta na kraju meseca. To su televizori i kompjuteri, kada bi se oni isključivali iz utičnice, moglo bi se smanji i do 5%.

Isključiti računar nakon završetka rada na njemu. Isključiti punjače baterija iz utičnica. Redovno menjati filtere na grejnim uređajima.

Uštedite struju uz pomoć pametnog termostata

Pametni termostati omogućavaju preciznu kontrolu temperature u domu, što može smanjiti potrošnju struje za grejanje ili hlađenje prostorija.

Kako uštedeti struju uz pomoć energetski efikasnih aparata

Prilikom kupovine aparata za kuću, birajte one sa energetskim nalepnicama koje ukazuju na energetsku efikasnost. Aparati sa višim energetskim razredima obično troše manje struje. Energetske oznake govore nam o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije. Treba kupovati uređaje sa najvećom klasom energetske efikasnosti.

Uređaje treba birati tako da odgovaraju stvarnim potrebama jer preveliki uređaji koji neće raditi punim kapacitetom samo bespotrebno troše.

Uštedite struju pravilnim održavanjem uređaja

Redovno održavajte i čišćenje kućnih aparata od prašine na grejačima, ventilatorima i drugim komponentama može nepotrebno povećati otpor i potrošnju struje.

Uštedite struju održavanjem ventilacije i klime

Redovno servisirajte i čistite sisteme ventilacije i klimatizacije. Pravilno održavani uređaji rade efikasnije i troše manje struje.

Uštedite struju racionalnom upotrebom električnih uređaja

Razmislite o svojim navikama i smanjite nepotrebnu upotrebu električnih uređaja. Na primer, koristite mašinu za pranje veša ili sudova noću kada je struja jeftinija i kada ih skroz napunite vešom i suđem.

Uštedite struju korišćenjem termoizolacije

Uložite u termoizolaciju vašeg doma kako biste smanjili gubitak toplote u zimskim mesecima i smanjili potrebu za dodatnim grejanjem.

Svako dogrevanje za 1 stepen od onoga što nam je dovoljno znači trošenje 7% više energije, a kada se prostor hladi troši se 4% energije više.

Dugoročno rešenje je postizanje energetski efikasnog objekta, menjanje prozora i stavljanje fasade, jer se tako može uštedeti i do 40% energije. Grejanje kuće uz pomoć toplotne pumpe, potrošnju smanjuje tri puta.

Uštedite proizvodnjom sopstvene struje

Ako je moguće, razmotrite ugradnju solarnih panela ili vetro turbine, kako biste proizvodili sopstvenu električnu energiju i smanjili zavisnost od električne mreže.

Praksa je pokazala da solarni kolektor po metru kvadratnom uštedi i do 750 kilovat-časova godišnje. Tipični solarni sistem za sanitarnu vodu za 3 do 4 osobe, zauzima otprilike četiri kvadratna metra kolektorske površine sa rezervoarom od 300 do 500 litara.

Solarni sistem u letnjem periodu zadovoljava između 90 i 100% potrebe za toplom vodom, u prelaznom periodu od 50 do 70%. Ali njihova efikasnost tokom zimskih meseci znatno opada zbog manjka sunčevih zraka te se kreće u rasponu između 10 i 25% potreba za toplom vodom, što i dalje nije zanemarljivo za vaš novčanik.

Postavljanje solarnih kolektora zahteva ulaganje novca na koju možda trenutno niste spremni. Na duge staze ovo se isplati, a vek trajanja solarnog sistema je oko 30 godina.

Sada znate kako smanjiti potrošnju struju. Primenjujući zajedno ove savete, možete značajno smanjiti potrošnju struje i sačuvati novac.

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments