amateri bez neke posebne vestine mogu uspesno zaradjivati preko interneta od kuce

8 poslova kako zaraditi preko Interneta bez ulaganja u slobodno vreme

Da li želiš da radiš jednostavne poslove preko freelance servisa (honorarni poslovi preko interneta) ? Danas je tvoj srećan dan. Odaberi jedan od 8 kategorija lakih poslova koje možeš raditi bez prethodnog iskustva i zarađivati honorarno od kuće preko Interneta. 

8 poslova kako zaraditi preko Interneta bez ulaganja

Opisaću ti najčešće primere kako bi lakše odabrao posao koji ti najviše odgovara. Primeri su sa Upwork servisa.

Za uspešno obavljanje ovakvih poslova treba ti računar, internet, par sati dnevno, volja i znanje engleskog.

Ako si slab sa engleskim, postoje sjajni besplatni servisi koji će ti pomoći da ga koristiš kao engleska kraljica za vreme čaja.  Ispravljanje engleskog teksta sa gramatikom.  Prevod teksa sa jednog jezika na drugi.

Jedno od najčešćih pitanja među ljudima koji nisu vični u nekoj veštini je „Koji su jednostavni poslovi na freelance sajtovima?

Nakon istraživanja na ovu temu, u ovom članku ću ti odgovoriti na to pitanje. I pored toga što ne poseduješ neku veštinu kao što je programiranje, dizajniranje, komponovanje, projektovanje i drugi visoko plaćeni online zanati, treba se prijaviti na freelance servis za ove jednostavne poslove.

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

U nastavku ćeš saznati kako pronaći ove jednostavne poslove za koje je potrebno malo ili nimalo iskustva.

Hajde da počnemo!

Ako si amater ili si već neko vreme na nekom freelance servisu a niko te ne angažuje, ovaj članak će ti biti od vitalne koristi i potencijalno će ti doneti prvi honorarni posao.

Treba se prijavljivati za lake poslove na freelance servisu

Upwork konekcije imaju cenu

Da bi se prijavio na Upwork za neki posao potrebne su ti konekcije (connects). Konekcije imaju cenu, plaćaju se i ovo je jedna od prepreka koju trebaš preskočiti što je brže moguće kako bi smanjio troškove.

Ne želiš da trošiš svoje konekcije na teške poslove koji zahtevaju iskusne honorarce, zato je prijava za lagane poslove definitivno pravac kojim ćemo se kretati.

Drugi freelance servisi kao što su peopleperhour  ili  nexxt drugačije rade za traženje poslova i definitivno ih trebaš istražiti. Ovim te ohrabrujem da napraviš naloge na svim tim servisima kao i da sam istražiš i pronađeš neki freelance servis po tvom ukusu upwork je naveći i najpoznatiji ali to ne garantuje da je po tvom ukusu.

Da bi dobio posao važni su istorija posla i povratne informacije (job history and feedback)

Prema većini freelance servisa tvoj profil, portfolio, povratne informacije i istorija rada su jedan od odlučujućih faktora kada te neko želi ili ne želi angažovati.

Klijenti žele da vide šta drugi kažu o tebi, kakva je tvoja ocena i komunikacija. Kakve sličan poslove si odradio, a povezani su sa njihovim poslom koji oglašavaju.

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

Jednostavni poslovi ne zahtevaju od klijenata da pregledaju tvoju istoriju posla, ali su dobar način da klijenti vide kakva su iskustva drugih koji su te angažovali i sarađivali sa tobom.

Laki poslovi su obično jednokratni i izvor brzog novca

Priroda ovih jednostavnih poslova na freelance servisu je da su to poslovi koji se brzi završavaju, jednokratni su i vrlo su jednostavni zadaci.

Želiš da započneš sa ovim poslovima što je brže moguće kako bi dobio brzi novac za kupovinu konekcija i povratne informacije koje će javno stajati na tvom profilu.

Ako se ne odlučiš za kupovinu konekcija ili na servisu koji koristiš to nije potrebno onda ČESTITAM ! Upravo si zaradio svoj prvi novac kao honorarac na lakim poslovima.

Slika jednog završenog laganog posla i dobijanje povratne informacije od klijenta.

laki poslovi preko interneta

Ako te niko ne angažujete na freelance servisu

Ako si već neko vreme na freelance servisu ili si nedavno ponovo aktivirao svoj profil, prijavljivanje za jednostavne poslove može omogućiti tvom profilu podsticaj i poboljšati vidljivost potencijalnim klijentima.

Da ostanemo u domenu jednostavnih poslova jer se možeš osetiti ambicioznim i krenuti na “plaćenije“ poslove koji zahtevaju određene veštine. Tada je frustrirajuće kad stalno pišeš ponude za obavljanje poslova
za koje smatraš da si kvalifikovan ali te ne angažuju ili čak ni ne intervjuišu. Zato se vratimo korak unazad, u ovom članku pričamo samo o laganim poslovima koji obavljaju amateri bez nekog iskustva.

krema za

Najčešće karakteristike jednostavnih poslova na freelance servisima

Malo je plaćen

To nemora uvek da znači ali većina takvih poslova je slabo plaćena. Da budemo iskreni, za takve poslove ne treba ni neka veština, tako da odnos plaćanja i veštine sasvim fer.

Ponavljajući poslovi koji oduzimaju vreme klijentu

Klijenti žele da rade na razvoju svog biznisa i projekta, a ne u svom biznisu, a neki zadaci se ponavljaju i mogu ih lako preusmeriti na druge ljude da ih obavljaju, kao što si ti.

Visoka konkurencija

Ovi poslovi su konkurentni i zahtevaju da se brzo prijaviš za njih, pošto su jednostavni i prijave se mogu brzo sakupiti.

Jednokratni poslovi

Pošto su ovi poslovi jednostavni, oni nisu dugoročni, osim ako se radi o zadacima koji se stalno ponavljaju ili zahtevaju mnogo vremena za njihovo obavljenje.

Kako pretraživati i prepoznati jednostavne poslove na freelance servisima

Kako pronaći i prepoznati lagane poslove

Upwork je zlatni rudnik za honorarne radnike i znati koje termine treba tražiti otvoriće ti vrata uspeha. Ove termine koristi i na svim ostalim freelance servisima.

Evo nekoliko ključnih reči za pretragu na koje se možeš fokusirate kako bi našao ove jednostavne poslove.

Newbie (Novajlija)
No Experience (Bez iskustva)
Train (I’m willing to train) Trenirati (voljan sam da treniram)
Copy and Paste (Kopiranje i lepljenje)
Newbies Welcome (novajlije dobrodosli)
Your language (Tvoj jezik)
Application or software that you use every day e.g. Instagram, Excel, (Aplikacija ili softver koji koristiš svakodnevno, npr. Instagram, Ekcel,)

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

Ovi ključni termini za pretragu nisu upisani u kamenu, slobodno koristi i druge termine na koje budeš naišao tokom korišćenja freelance servisa.

Do sada sam ti objasnio zašto i kako naći lagane poslove na freelance servisu.

8 kategorija laganih poslova za amatere i početnike

Ovo isto važi i za honorarce koje niko ne angažuje.

1. Poslovi prilagođeni amaterima (Newbie-Friendly Jobs)

Kada si nov na nekom freelance servisu, nijedan klijent ne želi da sarađuje sa tobom jer ti nedostaje radna istorija i povratne informacije.

To je pošteno!

Klijenti treba da pogledaju šta drugi klijenti kažu o tebi, pa ako se prijavljuješ za srednje ili stručne poslove, velike su šanse da će se klijent dogovoriti sa freelancer-om koji je već ima radnu istoriju ili povratne informacije.

Neki klijenti su vrlo velikodušni i znaju da su svi započinjali bez radne istorije i povratnih informacija, pa podstiču novajlije da se prijave za poslove.

Ovo su poslovi za početnike, amatere, novajlije (newbie-friendly jobs)

Klijenti posebno navode u nazivu posla ili opisu posla „newbies welcome“ i većina ovih zadataka je jednostavna za obavljanje, a klijenti čak pružaju obuku za neke od poslova.

Evo primera pretrage ovih poslova. Newbies Welcome Job Posting

poslovi za početnike, amatere, novajlije 38-1

Ljudima sa veštinama mogu ove pretrage ”newbie friendly” i “newbies welcome jobs” biti ispod časti ali ovde nije reč o njima već o tebi, amateru koji hoće da zaradi od kuće preko interneta.

2. Poslovi gde ne treba pamet (No-Brainer Jobs)

No-brainer je u Cambridge rečniku definisan kao:

nešto poput odluke koja je veoma laka ili očigledna
nešto tako jednostavno ili očigledno da ne treba mnogo da razmišljate o tome
nešto što je vrlo jednostavno učiniti ili shvatiti

Imajući to na umu, poslovi bez razmišljanja su jednostavni i lagani poslovi koji zahtevaju malo ili nimalo iskustva i u većini slučajeva ne treba puno pameti da bi se odradili.

Ti poslovi uključuju unos podataka, dizajniranje sličica (thumbnails) u Canva-i ili Figmi, preuzimanje YouTube videa itd.

Evo jednog klasičnog posla gde ne treba pamet za preuzimanje (downloading) YouTube video materijala. Easy Job on Upwork – Download YouTube Videos

klasican posao za preuzimanje YouTube video materijala

Da li počinješ uviđati koliko je lako zaposliti se na ovim freelance servisima, pogotovo na UpWorku ? Polako sa ushićenjem, ima još !

3. Poslovi zasnovani na lokaciji (Location-Based Jobs)

Svet je globalno tržište, a freelance servisi omogućili su svima u svetu da zarade za život radeći od kuće, na plaži ili čak na putovanjima.

Neki poslovi zahtevaju da neko bude u određenoj zemlji da bi obavljao posao, a što se mene tiče, to je lak posao.

Na primer, postoje poslovi koji traže da se snimi dvo-minutni video za klijenta i pošalje im se tako sirovi video snimak.

Jedini uslov može da bude da klijent zahteva da odeš sa svojom opremom za snimanje i snimiš talente (određene osobe).

Ovo štedi klijentu vreme i novac koje bi inače potrošio na letove, hotele, opremu za snimanje itd.

Neki honorarci mogu da odbiju takav posao jer su prezauzeti ali ti ako imaš opremu za snimanje lagano se možeš prijaviti za posao i zaraditi opuštenih 200 eura za snimanje 2-minutnog videa.

Ovo je snimak jednog takvog posla. Lokacija ovog posla je u Najrobiju (glavni grad Kenije – Afrika)

prijaviti za posao i zaraditi 38-3

Ovakvi poslovi spadaju u kategoriju laganih, zato što su specifični i baziraju se na lokaciji, to smanjuje konkurenciju i povećavaju tvoje šanse da te zaposle i dobro zaradiš. Vidiš ? Lagana lova.

4. Poslovi koji se odnose na određeni jezik (Language Related Jobs)

Jedan od najlakših poslova verovatno uključuje prevođenje sadržaja sa jednog jezika na drugi.

Nemoj me pogrešno shvatiti. Prevođenje je jedna od najvrednijih veština koja ti može doneti zaradu na Upvork-u i ostalim freelance servisima.
Mogućnost prevođenja sadržaja s jednog jezika na drugi, bez narušavanja značenja, je ono što se očekuje.

melem za

Lako? Naravno.

Neki od poslova prevođenja uključuju:

Translating web content (Prevođenje web sadržaja)
Translating subtitles ( Prevođenje titlova)
Translating letters, documents, etc (Prevođenje pisama, dokumenata itd)

Honorarci koji su upućeni u jezične parove koji nisu konkurentni lako se zapošljavaju bez mnogo napora.

Na primer, nema mnogo honoraraca koji znaju somalijski jezik, pa ako znaš somalijski i engleski jezik, vrlo lako dobijaš poslove za ove jezične parove.

Evo primera posla na Upwork-u klijenta za koji je bio potreban video uređivanje materijala koji zna somalijski.

Video obrada za honorarca koji govori somalijski.

Konkurencija nije tako jaka kao kod drugih jezičnih parova i ti poslovi su neki od najjednostavnijih poslova na freelance servisima.

5. Poslovi za testiranje stranica i aplikacija (Web and App Testing Jobs)

Svaki honorarac koji pristupa poslovima na freelance servisu ili ima pametni telefon ili računar (laptop) na kome je pokrenut Windovs, Mac, iOs, Android ili bilo kojim drugim operativnim sistemom.

Poslovi testiranja veb lokacija i aplikacija su česti, jednostavni, brzi novac i lagano dobijanje povratnih informacija.

lako dobijaš poslove za jezične parove

Sve što trebaš je da instaliraš i testiraš funkcionalnosti aplikacije.

Evo primera posla koji zahteva mobilno testiranje za honorarce. Posao za testiranje na mobilnim uređajima.

posao koji zahteva mobilno testiranje

NAPOMENA: Molim te vodi računa kod instaliranja ovakvih aplikacija na laptop ili pametni telefon. Neke su možda štetne ili su deo neke prevare.
Zbog toga je dobro imati odvojeni telefon ili lap top koji se koristi samo za te poslove. Na njima nemaš tvoje naloge drušvenih mreža, tvoje kontakte,.. ništa. Kao kada kupiš komp/mobilni u radnji, prazna mašina sa operativnim sistemom.

6. Poslovi zasnovani na resursima (Resources Based Jobs)

Često su slučajevi u kojima klijenti traže da honorarci koji poseduju određeni hardver, softver ili brzu internet konekciju, da obavljaju zadatke u njihovo ime.

Smatram da je to lak posao ako imaš potrebne resurse.

Na primer, ako imaš brz internet, možda ćeš pronaći poslove za koje je potrebno brzo preuzimanje i ponovno postavljanje video zapisa.

Klijent posebno traži da pogleda rezultate brzine tvoje konekcije pre nego što te angažuje i ako možeš da udovoljiš njegovim potrebama, angažovaće te.Lako možeš proveriti svoju brzinu, kucajući u Google pretragu ‘speed test net

Ostali poslovi zahtevaju računarske resurse, posebno RAM i procesorsku snagu, posebno kada se radi o teškim računarskim aplikacijama.

Ako imaš potrebne resurse i znanje za obavljanje potrebnih zadataka, lako se možeš zaposliti i zaobići konkurenciju. Na ovakvom tipu poslova se bazira rudarenje kripto valuta (mining). Kada koristiš resurse svog računara da izrudariš kripto valutu, kao što je BitCoin. Ali to je priča za neki drugi put.

Nadam se da dobijaš taj “aha“ osećaj i uviđaš kako stvari funkcionišu.
Nemoj se ograničavati samo na veštine ili oblasti koje si naveo u tvom profilu na freelance servisu, gledaj širu sliku.

7. Poslovi u vezi sa karijerom (Career Related Jobs)

Jedna stvar koju ćeš voleti je to što se možeš prijavljivati za različite poslove, a ne samo ove koje si naveo u svom profilu.

Ovo je u skladu sa tržištem, gde jedna veština nije dovoljna. Moraš biti vešt u različitim oblastima da ne bi zastareo.

Na primer ako si završio veterinarski fakultet i pored toga radiš u veoma nepovezanim oblastima od medicine, povremeno se možeš baviti i veterinarskim poslovima. Možeš raditi na veterinarskom poslu vezanom za PowerPoint.

I sve to što budeš radio, biće pravo osveženje na tvoje školovanje.

Bilo je dobro. To je bilo lako.

Evo ponude za posao: Surgery Powerpoint Job on Upwork

ponude za posao

Ako si računovođa, lekar, medicinska sestra, računarski naučnik ili tvoja karijera nije povezana sa tvojim profilom, slobodno traži poslove vezane za karijeru (career-related jobs), bićeš iznenađen vrstom poslova koji su u ponudi.

8. Poslovi koji se odnose na ograničenje zemlje (Country Restriction Related Jobs)

Neke veb aplikacije koje svakodnevno koristimo nisu dostupne širom sveta.

Uglavnom se ovi poslovi odnose na blokirane aplikacije i klijenti koji zahtevaju ovu uslugu obično imaju pristup datotekama kada su u svojoj zemlji, ali ne i u zemljama koji imaju ograničenja.

Na primer, naći ćeš klijenta kome je potreban YouTube snimak razgovora ili seminara na kojem je prisustvovao, pa je potrebno da snimak preuzmeš i prebaciš (downloaded and re-uploaded) na drugi veb servis.

To je zato što YouTube nije dostupan u zemlji u kojoj se nalaze.

Ako želiš brzo i lako zaraditi na freelance servisu, prijavljuj se za ove jednostavne poslove za koje je potrebno malo ili nimalo iskustva.

U ponudi je mnogo lakih poslova koji zahtevaju malo i nimalo iskustva:

Newbie Friendly Jobs
No-Brainer Jobs
Location-Based Jobs
Language Related Jobs
Web and App Testing Jobs
Resources Based Jobs
Career-Related Jobs
Country Restrictions Related Jobs

Ispod je spisak freelance servisa, on nije konačak i tebi prepuštam da ih istažiš i odabereš sebi najbolji.

1. Upwork
2. Fiverr
3. Toptal
4. Simply Hired
5. PeoplePerHour
6. Aquent
7. Crowded
8. The Creative Group
9. 99Designs
10. Nexxt
11. Writer Access
12. TaskRabbit
13. Skyword
14. Designhill
15. Freelancer
16. Guru
17. Hireable
18. FlexJobs

guest
2 Objave
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
01/08/2024 08:24

Molim vas za pomoc