kako ustedeti novac

Kako Štedeti Novac Kao Što to Rade Milioneri

Podelili su, tri uobičajena pravila štednje novca koje su primenjivali većina milionera.

Ne morate biti stručnjak za finansije da biste uspešno štedeli novac.

Prvi korak ka štednji novca je postavljanje budžeta. Budžet je jednostavni plan. Dovoljno je da zapišete koliko zarađujete i koliko trošite. Na taj način, možete bolje pratiti na šta odlazi novac.

Tri saveta milionera, kako uštedeti novac

1# Uvek tražite popust i bolju cenu

Nije sramota cenkati se ili tražiti popust. Sramota je dati više novca nego što treba. Pre plaćanja, proverite da li možete dobiti popust ili bolju ponudu.

Vodite računa kada počinje sezonska rasprodaja, praznične ponude, crni petak ili popusti pred zatvaranje lokala. Time ćete uštedeti, a istovremeno dobiti stvari koje ste želeli.

2# Odlaganju luksuza

Ponekad je teško odreći se sitnih zadovoljstava, ali razmislite o tome da odložite neke luksuze. Umesto da svakodnevno kupujete kafu van kuće, razmislite o tome da je pripremate kod kuće.

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

Male promene u svakodnevnim navikama mogu stvoriti veliku razliku u vašem novčaniku.

3# Planirajte kupovinu

Pre nego što krenete u kupovinu, napravite spisak stvari koje vam trebaju. To će vam pomoći da izbegnete impulsivnu kupovinu koja može nepotrebno trošiti novac. Kada idete u kupovinu, ponesite samo onoliko novca koliko ste planirali potrošiti, kako biste izbegli trošenje više nego što ste planirali.

Ovaj metod moja žena mrzi i nikako joj nije jasno kako mogu otići u prodavnicu ograničenom svotom novca, njoj nije jasno jer ona još uvek ima u sebi impulsivnu kupovinu.

Planirajte kupovinu mnogo pre nego što krenete sa plaćanjem. Nažalost mnogi su “moment“ osobe, odmah hoće da kupe, da imaju, da dobiju. Nemojte da budete kao oni, jer to košta, i mnogi su zbog takvog ponašanja u minusu, grcaju u kreditima i dugovima.

Na primer, planirajte odmor mesecima unapred jer tako dobijate mogućnost za bolje ponude i popuste. Ovo ne važi ako se desi neplaniran trošak, kao kada vam crkne frižider i tada uleće u pomoć, sistem 3 tegle.

Sistem 3 tegle

Ako još uvek nemate visoku samodisciplinu koja se tiče štednje novca. Iskoristite metodu koja će vam pomoći da uspešno uštedite novac.

Sistem 3 tegle sa kojim skoro svako može uštediti bar 500 evra godišnje. Ovim sistemom ćete sebi olakšati velike udare na budžet, kao kada vam je potrebna registracija automobila, dodatni novac za letovanje, popravke ili kupovina kućnog aparata.

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

U jednu teglu stavljate evre. Svakog meseca kad legne plata, kupite 5 evra. Ako imate veću platu, kupite više eura.

U drugu teglu svakog dana stavljajte 100 dinara. Ako niste pušač, 100 din je bagatela u odnosu na dnevni trošak za cigarete.

U treću teglu stavljajte sitan novac koji ostaje od kusura. Tu su kovanice od 2, 5 i 10 dinara, onaj sitni novac od kusura koji ostavljate kasirkama.

Svake godine ovako možete uštedeti oko 500 evra. Dobar je osećaj znati da imate neki „bonus“ keš pored sebe.

Pravite razliku između „želim“ i „treba“

Da bi mesečno uspešno uštedeti novac trebate praviti razliku između „želim“ i „treba“. Shvatite razlike između vaših potreba i želja. Važno je znati reći „ne“ kada neki troškovi nisu u skladu sa vašim budućim planovima ili buđetom.

Pratite potrošnju u toku meseca

Čak i ako ste odredili budžet, pratite u toku meseca na šta trošite novac upisivanjem na papir. Na kraju dana upišite na papir koliko ste potrošili i na šta. Ponekad niste ni svesni koliko trošite svakog meseca dok to nepočnete da zapisujete.

Analizirajte sve što plaćate. Koje kupovine obavljate, a možda vam nisu potrebne? Ako vam nešto treba, postoji li način da nabavite tu stvar po nižoj ceni ili pozajmite?

Treba uživati u životu

Ovde razgovaramo kako uštedeti novac, ali to ne znači da treba svega da se odreknete i živite na hlebu i vodi. Važno je da se počastite i uživate, osim ako neplanirate da živite kao monah.

🌟 Melem za hemoroide – uklanja bol, svrab i krvarenje. Pogledajte cenu i iskustva korisnika.

Živite u sadašnjem trenutku, uživajte, ali ne zaboravite da gledate u budućnost i održavajte ravnotežu između to dvoje. Balans i harmonija je ključ za blagostanje.

Učite od ljudi koji su uspešniji od vas

Možda imate prijatelja ili poznanika, koji je stručniji i iskusniji oko upravljanju sa novcem. Pitajte ga, zatražite savet, kako biste dobili smernice za uštedu na koje se ne biste sami setili. Nije sramota pitati, to je znak mudrosti a ne slabosti.

Razmotrite da uplaćujete osiguranje, jer je i to oblik štednje u koju investirate, koja vam u godinama koje dolaze može osvežiti novčanik.

U današnje brzo vreme, mudro je štedeti novac, kako biste osigurali sigurniju budućnost. Još mudrije je znati kako investirati novac, ali to je priča za neki drugi put.

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments